Pieczarka miejska

Pieczarka miejska (Agaricus bitorquis)

© kazakovmaksim – stock.adobe.com

Pieczarka miejska, pieczarka szlachetna (Agaricus bitorquis) to gatunek jadalnego grzyba z rodziny pieczarkowatych o orzechowym smaku i zapachu.

Występowanie i środowisko PL

Występuje przy drogach, w parkach, trawnikach.

Tryb życia i zachowanie

Owocniki pojawiają się od maja do października.

Morfologia i anatomia

Kapelusz ma 3-15 cm średnicy. Trzon ma 3-6 cm wysokości.

Kapelusz biały lub żółtawy, drobno łuskowany, młody wypukły, później o spłaszczonym kształcie, brzegi podwinięte, stare osobniki są rozpostarte z brzegiem ostrym.

Blaszki wolne, gęsto upakowane, dość wąskie, różowe lub brązowe.

Miąższ jest biały z różowym odcieniem.

Trzon biały, cylindryczny, w podstawie węższy, z dwoma pierścieniami, z których pierwszy jest zwisający.

Podobne gatunki

Inne pieczarki.

Porównanie gatunków podobnych

Różne gatunki można ze sobą pomylić, a pomyłka może być tragiczna w skutkach. Dzięki naszej porównywarce łatwiej można stwierdzić jak wygląda dany grzyb w zestawieniu z podobnymi gatunkami, nauczuć się jak rozpoznać właśniwy gatunek i jak odróżnić go od innego. Są tu ujęte tylko wybrane cechy gatunkowe. Zestawienie ma charakter poglądowy. Nic nie zastąpi doświadczenia w zbieraniu grzybów.

Pieczarka miejska
Agaricus bitorquis

Smak: orzechowy

Zapach: orzechowy

Zdatność: jadalny

gatunek jadalny

Środowisko: łąki

łąki

Kształt: grzyb blaszkowy

Tryb życia: saprofit

Czas występowania
V VI VII VII IX X
Inne cechy

Ma orzechowy smak i zapach.

Smak: brak danych

Zapach: fenol

Zdatność: trujący

gatunek trujący

Środowisko: lasy iglaste
łąki
lasy liściaste

lasy iglastełąkilasy liściaste

Kształt: grzyb blaszkowy

Tryb życia: saprofit

Czas występowania
VII VII IX X
Inne cechy

Wydziela zapach karbolu (fenolu) i atramentu. Kapelusz i trzon biały, szarawy, żółknący na pewien czas po skaleczeniu.

Smak: brak danych

Zapach: brak danych

Zdatność: jadalny

gatunek jadalny

Środowisko: łąki

łąki

Kształt: grzyb blaszkowy

Tryb życia: saprofit

Czas występowania
V VI VII IX X
Inne cechy

To grzyb o przyjemnym zapachu. Kapelusz na koniec rozpostarty. Blaszki najpierw różowe, później czerwonawo-brązowe, na końcu czarne. Trzon cylindryczny, biały.

Smak: orzechowy

Zapach: anyżowy

Zdatność: jadalny

gatunek jadalny

Środowisko: łąki

łąki

Kształt: grzyb blaszkowy

Tryb życia: saprofit

Czas występowania
VI VII VII IX X
Inne cechy

Kapelusz biały, pod naciskiem żółknący. Blaszki gęsto upakowane, wolne, najpierw szare, później brązowe i czarne.


Rozmnażanie

Zarodniki brązowawe.

Ochrona i zagrożenia

Brak danych.

Ciekawostki

Ponieważ pieczarki te rosną przy ulicach, mogą zawierać metale ciężkie. Nie należy zbierać i spożywać takich pieczarek.

Cechy

Środowsko

łąki

łąki
Jadalność

gatunek jadalny
gatunek jadalny
Inne cechy

saprofit

Ostrzeżenie

Zbieranie grzybów wymaga ich dobrej znajomości i dużego doświadczenia w ich zbieraniu. Każdego roku w wyniku złej identyfikacji gatunków grzybów umiera sporo ludzi w Polsce. Nie zbieraj i nie jedz grzybów, których nie znasz lub co do których masz jakiekolwiek wątpliwości. Pamiętaj, że często gatunki jadalne i trujące są do siebie bardzo podobne, szczególnie w przypadku młodych owocników. Często identyfikacja tylko na podstawie zdjęcia może być nieco myląca. Przy identyfikacji gatunku trzeba uwzlędniać wiele czynników, a więc atlas grzybów może jedynie wspierać grzybiarza w identyfikacji gatunku, nie może jednak zastąpić doświadczenia i zdrowego rozsądku. Właściciel strony nie bierze odpowiedzialności za zbieranie i spożywanie grzybów przez użytkowników serwisu.


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

      Okres zbioru pieczarki miejskiej.

Pokrewne gatunki grzybów


Ciekawostki
MikoryzaMikoryza
Ciekawostki
Grzyby trująceGrzyby trujące
Ciekawostki
Grzyby jadalneGrzyby jadalne


Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • Hans E.Laux – Atlas grzybów jadalnych i trujących, ISBN 978-83-7773-304-2, RM 2014
  • Markus Fluck – Atlas grzybów - oznaczanie zbiór użytkowanie, 978-83-7175-858-4, Delta 2015

© medianauka.pl, 2021-01-31, GAT-638964




Udostępnij
©® Media Nauka 2008-2025 r.